pátek 12. března 2010

Evidentně mimo: Ubisoft

Dlouho už jsem nevyhlašoval cenu EM (Evidentně mimo, potažmo Em jako Magoři). Ne že by nebyli kandidáti, spíš naopak. Teď si jednoho adepta přece jen vyznamenám, když byli ti Oskaři a Lvové.

Tadáá: Ubisoft.
Za debilní DRM u PC verze Assassin's Creed 2.

Hrát singleplayerovou hru z vlastního disku jedině s trvalým ověřováním proti serverům Ubisoftu někde v internetu, je dosavadní vrchol stupidity při prohánění větrných mlýnů, tedy softwarových pirátů. Pominu-li aktuální problémy při výpadcích někde v internetové džungli (a mě je zatraceně jedno, jestli je to někde u Ubisoftu, u mého poskytovatele, nebo jestli rybičky v Atlantiku sežraly kabely), tak co se stane třeba za deset let? Ubisoft může hlásit nástup v pekle, může (a jednou to bude muset udělat) vypnout konkrétní ověřovací servery. Jako se vracím k dobrým knihám, vracím se i k dobrým hrám. Tohle mohl být takový případ. Nebude.
Kdyby šlo o MMO, tak prosím. V takovém případě se s omezenou životností musí počítat. Ale u solitérní hry? Kdy hrozí, že v šuplíku zůstane jen disk s hromadou bezcenných jedniček a nul?

Žádné komentáře: