neděle 12. září 2010

Narozeniny slečny Marplové

Další z krátkých hnidopišských Opravníků.
Blíží se sto dvacáté narozeniny lady Agathy Mallowan, tedy královny detektivek Agathy Christie. Provází je připomínky v tisku, krátké biografie a zmínky o jejích literárních potomcích, Herculem Poirotem počínaje, Harley Quinem občas konče. A bohužel také dokola papouškovaná informace, týkající se chytré bábinky slečny Marplové, respektive jejího vstupu na detektivní scénu. Je to chyba víceméně přirozená, vzniklá z jednoduchého náhledu na seznam vydaných knih.
Není pravda, že proslulá důchodkyně se čtenářům představila v roce 1930.
Ano, první kniha, v níž slečna Marplová vystupuje, skutečně vyšla v říjnu toho roku a jmenovala se The Murder at the Vicarage (Vražda na faře), jenže pravidelní čtenáři Agathy Christie, nebo časopisu The Royal Magazine už Jane Marplovou několik let znali, protože první skutečné vystoupení čilé stařenky ze St. Mary Mead přišlo v prosinci 1927, kdy vyšla povídka Úterní klub. A než se stará dáma pustila do delšího dobrodružství s mrtvolou plukovníka Protheroea, stačila vyřešit celý tucet drobnějších případů.

P.S. Zmíněná chyba se vyskytuje třeba i v takové The Literary Encyclopedia, jež sama sebe označuje jako "an authoritative collection of specially commissioned articles written by scholars expert in their fields."

Žádné komentáře: