pátek 11. prosince 2009

Vire, co jsi zač?

Zase jen odevzdané povzdechnutí.
Pokoušel jsem se najít v téhle příšerné džungli, které říkáme Internet, informace o jednom konkrétním počítačovém viru. Začalo se jich do firmy sypat množství větší, než malé, NOD je bezpečně zachytil, ale já se chtěl podívat, co by se mohlo stát, kdyby tomu tak nebylo.
Výsledek?
Vlastně žádný. Ano, vím, jak se škodné zbavit, uživatelská fóra fungují, ale abych se dobral kdysi běžných informací o vlastnostech hrozby, o variantách a možnostech léčení na jedné stránce, to už ne. Proč přestaly fungovat virové encyklopedie? Zoufale k ničemu už je i ta od Symantecu, která mi před lety, kdy jsme podlehli masivní pandemii, do níž se zamotalo i několik jiných potvůrek (někteří uživatelé by zasloužili ruce pozlatit, to by pak nedosáhli na klávesnici) hodně pomohla. Jiné na tom nejsou lépe. Hodně blábolů, málo konkrétních informací.
Kde jsou staré dobré časy, kdy virus nekradl, ale zabíjel data? Ne, nebylo o co stát, ale informace tehdy bývaly konkrétnější.
Vzpomínám si i na hezký doplněk jedné virové databáze (tuším u AVG), kde se nacházela sbírka potvor, zbavených škodlivé části, člověk si mohl prohlédnout vizuální efekty, jaké tu kterou havěť provázely. V dobách negrafických režimů se po zásahu rády prezentovaly všechny viry, od nápisů, přes ASCI obrázky, až po třeba převrácení obrazovky vzhůru nohama.
No nic, aspoň, že ty antivirové programy (zatím) fungují.

Žádné komentáře: