čtvrtek 3. prosince 2009

Videohry – osvěta nutná

Kdepak, ještě jsme rozvinuté státy nedohnali.
Čerstvá informace ve zpravodajství iDnes o tom, že Zdeněk Bakala chce otevřít síť prodejen videoher Gamespace, spustila hezký poprask mezi diskutujícími. Ti nejrychlejší ve shodě interpretovali zprávu jako informaci o provozování heren s hracími automaty („pračka na špinavé peníze“, případně „tahání peněz z kapes daňových poplatníků na léčbu gamblerů a vyplácení sociálních dávek“).
Tuzemskému nemyslícímu davu se sníženou rozpoznávací schopností (provázenou nutkavým puzením do všeho kecat) prostě ještě jeden stupeň chybí. Ďábel, přicházející skrze počítačové hry a nutící střílet všechny kolem sebe, krást auta a nedělat domácí úkoly, k nám, jak je vidět, ještě nedorazil. (Objevil se jen v jediném „světlém“ příspěvku: co chce Bakala nabizet? Jak vyvrazdit celou rodinu?)
Až této úrovně dosáhneme, možná, že jinde už budou zase o krok dál a videohry se budou obecně považovat za obyčejnou součást populární kultury a běžnou zábavu, o možném vzdělávacím potenciálu nemluvě.
Ale to si ještě počkám. Podle současné hysterie německých úřadů (za plné podpory médií, pro jejichž titulní stránky nebo hlavní zpravodajství není běžné dění v herním průmyslu dostatečně výživné) to ještě chvíli potrvá.
Nejdřív se bude muset najít jiný obětní beránek, na něhož půjde plošně hodit nedostatky v rodinné i školní výchově.

Žádné komentáře: