středa 30. června 2010

Někoho by ta podpora zajímat měla

„Podpora MP3 obchodu 7digital asi nikoho v ČR nezajímá, takže pojďme na jiné věci ...“
Zajímavé, s jakou lehkostí odbyla zpráva na serveru DIIT (někdejší CDR server) jednu funkci nové verze přehrávače Winamp. A to přitom redaktoři Diit rádi referují o bojích mezi zlými společnostmi a chudáky stahovači/sdíleči. Přiznávám, že vlastně nestojím ani na jedné straně, přičemž praktiky a argumentace „Velkého obsahu“ mi přijdou přehnané a mnohdy odporné. (Argumenty Všeho zdarma ale taky někdy mají odér hnojiště).
Úvodní citát s tím úzce souvisí.
7digital totiž prodává nahrávky bez DRM, tedy takové, po jakých se na stránkách Diit volá. Prodává komukoliv. Kdekoliv (Já od dubna například nakupuji přes Ubuntu One Music Store, což je taky brána, vedoucí na 7digital).
Poukazovat na pronásledování The Pirate Bay a na nesmyslné rozsudky, kňourat nad uzavřeností systémů a úskalí hloupých ochran a neupozornit na systém, který věci (nějak) řeší, jasně ukazuje, že dinosaři nevymřeli ani na jedné straně sporu. A taky, kam Diit zařadit. Ano, podpora 7digital nikoho v ČR nezajímá - protože o něm neví. V českých zemích se lidé mnohdy stydí za to, že nekradou a nepodvádí. A když to jinak nejde ...
Existuje funkce, kterou by měla všechna média v jisté míře naplňovat.
Říká se jí osvěta, páni redaktoři DIIT.

Žádné komentáře: