středa 2. června 2010

Ornithodira Blog / pan-Aves

Ornithodira Blog, psaný Davidem Černým a věnovaný (původně) pterosaurům, se zdál být horkým kandidátem na wwwykopávku a také se jí nakonec stal. V únoru 2009 publikační činnost jeho autora, do té doby velmi hojná, náhle a bez varování ustala. Naštěstí se po několika měsících (téměř po roce) David Černý postavil k problému čelem a otevřel následnické stránky, blog pan-Aves.
Nové informace o prehistorických ptakoještěrech objevují na něm, staré zůstaly tam, kde byly.
Obojí je zajímavé čtení a kvalitní zdroj informací o létajících ještěrech druhohor. A nejen o nich, i přes determinující název v Ornithodira články o dinosaurech převažovaly. Na novém blogu mají pterosauři a vývojová linie ještěrů, vedoucí k ptákům, přednost. Dohromady jde o balík opravdu zasvěcených informací o druhohorních plazech, pojímaných ze všech stran.
Na rozdíl od mnoha jiných webovek, věnovaných prehistorii z laického nadšení, tady se jde opravdu do hloubky, takže čtenář, biologií nepolíbený, by měl být na pozoru. Ale neutíkat, to by byla škoda. (Je tu i slovník, kdyby bylo nejhůř).

Blog Ornithodira coby wwwykopávka:
geologické období 2008-2009 , lokalita: http://david-cerny.blogspot.com
/

3 komentáře:

Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...

Jako autor Ornithodira/pan-Aves bych chtěl říct - díky. Pěkné, vtipné. Lepší reklamu bych si nemohl přát, i když u označení "wwwykopávka" jsem zaváhal. ;o) BTW, blog nebyl původně věnovaný pterosaurům. Měl být spravedlivě rozdělen mezi všechny ornitodiry, což jsou dinosauři (včetně ptáků), pterosauři a pár potvor mezi tím. To se ale ukázalo být těžké, protože dinosaurů je i bez ptáků přes tisíc, zatímco pterosauři dají dohromady něco přes stovku. Pár nových článků se ale chystá...

Mimochodem, autor je také biologií nepolíbený - a to totálně! Konkrétně plazí mozkovna a obratle pro něj představují regulérní noční můru.

A ještě něco - doteď jsem ani moc nevěřil, že někdo blog doopravdy čte. Díky za ujištění! :o)

Pieter řekl(a)...

Wwwykopávky říkám stránkám, které za něco stojí, stále existují, ale autoři se jim už nevěnují. (Nemá to nic společného s osahem nebo vzhledem.) Což potkalo právě Ornithodira Blog a já jsem rád, že získal evolučního nástupce v pan-Aves.