neděle 3. května 2009

Začarované trojky

Jak známo, neopustila řada japonských videoher rodný Nippon. Ne, že by za to většina z nich stála, ale najdou se i takové, u nichž je neexistence anglické verze hloupá.
Ku škodě vydavatelů se povedenějších titulů ujmou fanoušci. Touto cestou spatřilo světlo světa mnoho neoficiálních anglických verzí a pokud lze mít pochopení pro pirátské verze her, pak právě v tomto případě. Stejně jako neskonalou úctu k lidem, kteří se do překládání a hackování originálních verzí pouštějí; ani jedno není tak jednoduché, jak by se zdálo.
Co je zvláštní – no dobře, ne konspiračně a opravdu zvláštní, ale víceméně kuriózní – je to, že se nevydání často dotklo her s pořadovým číslem Tři. A aby to zůstalo v oné rovině magické trojky, tři nevydané trojky připomenu:

Seiken Densetsu 3 (SNES, nevydavatel Squaresoft)
Tady ani v nejmenším Square nechápu a nepochopím, dokud třetí Manu prostě nevydají. Protože je to hra se zajímavým příběhem, zajímavými postavami, s pěkně náročnými bossy, navíc navazující na celkem úspěšné předchůdce. SD3 snad i byla k americkému vydání připravena, ale Squaresoft se musel rozhodovat (samozřejmě je to o zdrojích), mezi ní a Secret of Evermore. Tím spíš mi není jasné, proč to nezkusí třeba teď, když dokázal znovu vydat Chronotrigger. A takové Nintendo DS je pro pravěké hry z konzole SNES ideální.

Mother 3 (GBA, nevydavatel Nintendo)
No, ona nevyšla ani jednička, zato dvojka – pod názvem Earthbound – ano. S dětskou grafikou, vtípky a tak trochu nedětskými parchanty (Pokey ve dvojce, Fassad tady). Taky s možností odpočinout si na chvíli od draků (i když v M3 jsou taky), mečů a magie, protože Mother je scifi.

Dragon Quest Monsters 3 (GBA, nevydavatel Enix)
Jediná hra ze sběratelské a chovatelské odbočky Dragon Questu, na kterou Enix nějak zapomněl. A přitom jde sice o nijak originální, ale zato zábavnou hru, zasazenou do světa první trilogie. (Je zvláštní, že stejně jako Tři mušketýři byli vlastně čtyři, tak se i mnoho trilogií, nejen herních, ale především knižních, mnohdy rozroste o neplánovaného čtvrtého potomka, případně levobočka). A přitom původní Dragon Quest – jako Dragon Warrior – se aspoň za oceánem objevil už v prvních NES verzích.

Žádné komentáře: