pondělí 9. listopadu 2009

Tři králové

Není to tak docela Opravník, jako spíš Doplňovník. Tři mudrci (podle středověké legendy králové, ale novověk je obdařil mnohem pravděpodobnějším povoláním), kteří následovali dle tradice nebeské znamení a šli se poklonit novorozenému králi Židů, ve skutečnosti nešli rovnou do Betléma (proto dorazili pozdě). Hvězda jim totiž ukázala směr, ne přesnou polohu.
Proto se zastavili ve správním centru země, aby se zeptali na cestu. Nejspíš předpokládali, že v Jeruzalémě najdou spřízněné vědecké duše.
Herodes, který svému okolí nedůvěřoval, jejich zaujetí pro proroctví využil. Či spíše pokusil se ho zneužít, protože řeči o narození Mesiáše ho znepokojovaly. Pověřil tedy (v soukromí) dychtivé mudrce úkolem najít ono správné místo a rychle se vrátit, aby se i on, král Judeje, mohl jít poklonit králi všech Židů.
Herodův úskok nevyšel, mudrci poslechli radu, které se jim dostalo ve snu a vrátili se domů, aniž by do Jeruzaléma cokoliv vzkázali.
(viz Matouš 2)

Jednu opravu ale přece jen přidám: oblíbená písmena K+B+T (C+B+T mimo české země) , psaná na dveře, nejsou počátečními znaky hypotetických jmen Kašpar, Melichar a Baltazar, ale zkratkou z latinského Christus mansionem benedicat, Kristus žehnej domu tomuto.

Žádné komentáře: