středa 11. srpna 2010

Konec světa? Zeptejte se jindy

Pro čtenáře Blesku to bude překvapující, ale obě mediálně zajímavé světové katastrofy (nejdřív bude konec světa, poté sluneční bouře zametou s naší elektronickou a elektřinou napájenou civilizací) při bližším pohledu prostě plavou na vodě.
Vezmu to pozpátku, od ohromujícího zjištění, že sluneční aktivita v roce 2013 způsobí elektronickou smrt internetu a dlouho trvající výpadky elektrických sítí, o dalším nemluvě. Vytěžil jsem sice z očekávané katastrofy nápad na sci-fi povídku (přišel mimochodem právě při čtení článku, který celou záležitost uváděl na pravou míru), ale protože vím, jak zpravodajství funguje, nechala mě ta záležitost chladným.
Novináři (stopy vedou do Daily Telegraphu) si přečetli zprávu NASA o nadcházejícím vrcholu sluneční aktivity (která poletuje v jedenáctiletém a dvaadvacetiletém cyklu) a s fantazií sobě vlastní jí dodali šmrnc. Mohutné elektromagnetické bouře, silné erupce a radiační záření položí naši technickou civilizaci na lopatky. Ach jé.
Skutečnost je jako obvykle hořce prostá. Sluneční aktivita v roce 2013 sice naroste ale bude mnohem nižší, než podobný vrchol na začátku tohoto století (odhadem poloviční). Vzhledem k tomu, že za deset let jsme se stihli ve větší míře svěřit dokonalejší a dokonalejší elektronice, problémy budou. Místy možná i většího rozsahu, v žádném případě ale jejich odstranění nebude záležitostí měsíců, ale času mnohem kratšího.
Každej dělá, co umí. Dřív každé léto podle opravdu zaručených zpráv tuzemského tisku spotřeboval jadranský žralok 1ks české učitelky per sezóna. Dneska je v módě konec světa.
A jak to s ním vlastně je?
Podle konce mayského kalendáře by měl nastat 21. prosince 2012.
Jasný fakt. Oni dál už nepočítali - a to přece měli v oblibě, měřit čas a počítat, ti Mayové. Šikovní chlapíci.
Což o to, šikovní byli. Jenže se středoamerickým počítáním času je to trochu složitější, než se na první pohled zdá.
Dodnes se totiž neví, kdy se vlastně začal počítat. Vědci tápou a hledají nějakou rosettskou desku identifikovatelných astronomických úkazů, ale jistí si zatím nejsou. Existuje proto hned několik korelačních konstant, jimiž se mayský kalendář srovnává s tím naším a podle nich kalendář (dle Mayů) a s ním i svět (dle naší interpretace) skončil 26.4. 1493, v osmnáctém století, případně ho to čeká roku 2116 nebo ve století pětadvacátém.
Další data, plus zasvěcené vysvětlení problému naleznete v článku na Astro.cz.
Na závěr fakt nejdůležitější: je to prostě jenom konec kalendáře. Vezměte si nějaký stolní z letošního roku a zjistíte, že konec světa kupodivu nastane 31.12.2011.

Žádné komentáře: