úterý 23. listopadu 2010

Válka kvůli mapě? Nic nového

Na Živě vyšel článeček o sporu mezi Nikaraguou a Kostarikou, jež způsobila nepřesnost v Mapách Google. Zajímavé, dalo by se říct. Ale nic nového.
V letech dávno minulých hrozily podobné konflikty ze stejně malicherných důvodů také. Jen jejich příčinou nebyly mapy, dostupné na internetovém serveru, ale mapky na poštovních známkách. Většinou se – mimochodem – také odehrály v Latinské Americe.
Zajímavý výsledek měla například emise venezuelské známky, vydané roku 1896, na níž byla zakreslena část tehdejší Britské Guayany na východ od řeky Essequibo coby území venezuelské. Kterým se později také stalo. Podobný případ (beze změny hranic) se odehrál roku 1900 mezi Dominikánskou republikou a Haiti; válce zabránilo jen stažení a likvidace nevinných cenin. Známky s vyobrazením Falklandských ostrovů coby součásti Argentiny, vydané v šedesátých letech také využívala argentinská junta k získání podpory občanů k invazi na souostroví, jehož obyvatelé jinak neměli se zemí na pevnině nic společného, jako záminka k rozčilování nad tím, že Britové okupují jejich území, ale posloužilo cokoliv. Což už je zase jiná historie ....

Žádné komentáře: