čtvrtek 13. ledna 2011

Evidentně mimo: Česká pošta

Ne, že by nebyli kandidáti, ale už dlouho jsem cenu EM neuděloval.
Letošní premiéra patří České poště. Což je instituce pověstná, věrná rakousko-uhersko-socialistické byrokracii, s níž prostě nelze bojovat. Ne v podmínkách malých měst, nedejbože vesnic. Tady si tenhle faktický monopol může - a dělá - co chce. Hledáte balíček? Má ho soused, nebo někdo, kdo jako soused vypadal. (Tady se na chvíli zastavím a ocituji Zásady pro dodávání poštovních zásilek. Uznávám, že se v podstatě snaží život zjednodušit, ale praxe se občas ubírá jiným směrem.)
11 Adresát si může u kterékoliv pošty vymínit, že jemu adresované poštovní zásilky a poukázané peněžní částky mají být dodávány jen jemu, nebo že mají být dodávány jen osobám zdržujícím se v jeho bytě.
12 Pokud adresát nezvolí postup podle bodu 11 a pokud to neodporuje smlouvě uzavřené s odesílatelem, podnik může v případě jeho nepřítomnosti v bytě v době dodávání dodat poštovní zásilku nebo poukázanou peněžní částku i jiné vhodné osobě, zejména sousedovi apod. V takovém případě vloží do adresátovy domovní schránky oznámení o tom, komu a kdy byla poštovní zásilka nebo poštovní poukázka dodána.
Náš místní úřad funguje, v rámci možností, výborně, ale papírek o tom, že balíček je vedle, jsem nikdy neviděl.
Česká pošta je zkrátka Česká pošta.
K titulu EM ji ale přivedla až zákaznická linka.
Je placená. Budiž. Ona by jinak tahle instituce přišla na buben, t.j. milionové čisté zisky by byly o pát set tisíc nižší.
Ale platit předlouhé vykládání automatu, že informace k datovým schránkám najdu jinde a tamhleto zase tady, následované (v případě neplacených linek logickou) mapou Chcete-li tohle,zmáčněte jedničku, pro tohle dvojku, nebo si vyslechěte uklidňující hudbu koruna třicet tři per minuta, možná vám to pak někdo zvedne, to ne. (Ta koruna platí pro pevnou linku, z mobilu jsou to koruny až čtyři a půl, to vše bez DPH).
Byl to služební hovor, ale stejně jsem ho po koruně třicet zrušil a vrátil se k poctivé komunikaci e-mailem. Můj čas taky není zadarmový, jak říká Hurvínek.

Žádné komentáře: