čtvrtek 27. ledna 2011

Masamune a katany

Už se zase šťourám v podružnostech. Baví mě to. Tenhle opravníček je určen pro hráče RPG (převážně japonských). Mnoho katan, známých japonských mečů, zvláště těch s lepšími statistikami, se v nich jmenuje Masamune. Dostaly to jméno podle slavného výrobce chladných zbraní, mnicha Gora Masamuneho.
Jako pocta, prosím. V Japonsku ostatně vyhlašují Masamunovu cenu, určenou pro výrobce tamních mečů, nezávisle na druhu. Jinak ale opatrně při spojení tohoto jména se zbraněmi v našem světě.
Masamune totiž katany nevyráběl. Ani nemohl, protože tento typ zbraně v jeho době ještě neexistoval. Legendární mečíř žil na přelomu třináctého a čtrnáctého století, zatímco legendární katany se objevily až v období následujícím.
Typu, který Masamuneho proslavil, se říká tači. Je to, stejně jako katana, meč především jezdecký. Byl první z japonských chladných zbraní, jejíž čepel nebyla rovná (do té doby používané meče byly rovné a kontinentálního, tedy čínského původu).
A ještě poznámka pro příznivce i odpůrce lehce přeceňované Final Fantasy VII. Dlouhý kus železa, kterým mává Sephiroth (taky Masamune) není ani katana, ani tači, podle rozměrů je to nodači.

Žádné komentáře: