úterý 15. března 2011

Logika po německu

Německo ohlásilo odstavení sedmi starších jaderných elektráren. Prý kvůli kontrole bezpečnosti. S tím nelze nesouhlasit. Všechny potencionální zdroje potencionálního ohrožení by měly být průběžně kontrolovány. Jenže Němci tak činí v reakci na události v Japonsku, tedy v zemi, která se nachází v oblasti seismické aktivity. Velmi smysluplné.
Kdyby mělo střední Evropou otřást zemětřesení o síle 9 stupňů, byla by polovina světa už dávno v troskách.
Atomové elektrárny jsou díky černobylské tragédii prostě dobrý terč.
Ale co třeba chemičky? Velké přehrady?
Jaderné elektrárny mají, aniž si to někteří lidé chtějí uvědomit, jedno ohromné bezpečnostní plus. Vlastně dvě. Jednak je staví vyspělé státy, pročež také lze předpokládat použití lepších technologií a lepších (ne zaručených) kontrolních mechanismů. A za druhé jsou pod tlakem takzvaného veřejného mínění. V tomto případě až příliš zpracovaného, ale budiž.
Naproti tomu chemický závod se dá víceméně postavit kdekoliv. Klidně i v pralese, nedaleko zdrojů a vhodných dopravních cest a lehce podplatitelných úřadů. Takových po světě stojí a občas o sobě dá vědět ve zpravodajství, docela dost. Až se jednou z nějakého Pumprlicklandu vznese oblak kyanidu (nebo bůhvíčeho) a zamoří turisty přeplněné pláže a zlikviduje poslední rybami oplývající kousek oceánu, zapomeneme na Černobyl. (Možná. Ale zmíněný chemický průmysl je víceméně kompaktní oblast, aspoň pro vnějšího laického pozorovatele, takže se z něj ven těžko přenáší zájmy různých skupin).
Nechce se mi věřit, že by Němci zmíněné elektrárny nekontrolovali a nepodrobovali zkouškám průběžně. A s příslovečnou germánskou pečlivostí. Možná by stačilo jen zamávat fasciklem výsledků a nechat je přeložit do srozumitelštiny. Proč se nesmyslně vymlouvat?
Jasné signály, určené lidem, kteří umí uvažovat pouze v binárním Ano/Ne, se ovšem vysílají většinou v jednom určitém období.
Nijak jsem se po tom nepídil, ale nebudou ony v Německu nějaké volby?

1 komentář:

zorka řekl(a)...

jste tady ještě nebo vůbec někde? zorka.hana@seznam.cz