pondělí 30. června 2008

Contact

Hra Contact (pro nintendovský handheld DS) sice vyšla už před rokem a čtvrt, teď se ale nachází v onom milém stádiu výprodejů, takže ji lze pořídit za příjemných 299 Kč, někde ještě o dvacetikorunu méně. Ideální na doplnění sbírky a ještě lepší na lehké odreagování po náročném prázdninovém dnu.
Je podobná SNESovému Earthboundu (grafika profesorova řídícího centra je dokonce ve stejném stylu), takže vašimi protivníky nejsou skřeti, draci nebo zlobři, ale třeba taková lednička, mobilní telefon (útočící vibračním vyzváněním), ovce či králíci. I když na klasické potvory taky dojde. Živíte se hamburgery a kromě meče se můžete ohánět basebalovou pálkou.
Příběh originalitou netrpí, začíná ztroskotáním kosmické lodě, jejíž pilot, trochu praštěný profesor, vás přesvědčí ke spolupráci při shánění poztrácených článků (o které, jak záhy zjistíte, nemá zájem pouze on), zamaskuje vrak kosmidla do vraku pirátského škuneru, a už můžete obrážet různé lokace, shánět vhodné oblečení, v němž lze provádět příslušné úkony (ano, vařit jde jen v kuchařském, provádět archeologický průzkum v obleku elementu země, a tak podobně). Sbírat věci a informace. Jako obvykle není všechno tak jednoduché, jak se zdálo, vynořují se nové záhady. Občas příběh sklouzne k temnějšímu tónu, například když narazíte na holčičku, která uprchla z armádní laboratoře, kde na ní prováděli experimenty, ale jinak je celkem pohodový.
Herní systém už absorboval některé modernější prvky: věci ani peníze z poražených nepřátel nepadají tak často, jak by se vám možná líbilo, pokud vyberete bednu, můžete být potrestáni snížením statistiky, protože obsah nejspíš někomu patřil. Mně sympatické je i kuchtění, jinde obvyklé lektvary tu zastupují normální potraviny, z nichž vaříte normální jídla (všechno ovšem na pánvi, ale co, aspoň se nemusí mýt tolik nádobí). Na něco seženete recepty, něco musíte odhalit metodou pokus – omyl. A ingrediencí je k dispozici celkem dost. Stejně jako si užijete opakovaného prolézání všech ostrovů i budov, protože jejich obyvatelé se – sice ne moc, ale přece – v závislosti na postupu hrou mění, nebo vědí něco jiného.

Plusy (některé): Penalizace ztrátou karmy za likvidaci nevinných obětí. Někdy nepříjemné, ale funkční omezení doplňování hit pointů během zápasu. Jednoduchá angličtina. Notoričtí sběratelé inventáře (jako já) mají co dělat. Můžete si koupit vlastní pyramidu.
Mínusy (při vší úctě): Pokud nejste malé dítě (Contact má PEGI 3+), musíte zapnout mozek na jeho úrovni, pak se můžete pobavit.
Upozornění: Nepojmenovávejte hráče a postavičku na obrazovce (původně jménem Terry) stejnými jmény. Profesor totiž někdy mluví přímo k vám, k tomu, co na druhé straně displeje mačká knoflíky, a v takovém případě může dojít k lehkému zmatení.
Nezbytné provozní údaje: vydavatel Rising Star, vydání v EU 2007, platforma Nintendo DS, žánr RPG.

Žádné komentáře: