čtvrtek 19. června 2008

Můžete mít WordWeb zadarmo?

Licenční podmínky pro používání software jsou někdy zvláštní. Teď nemám na mysli několikastránkové bláboly, s nimiž musí člověk při instalaci souhlasit, které stejně nikdy nečte a kterým většinou stejně nerozumí, i když je přelouská, ale požadavky, jejichž naplněním můžete příslušný program používat zadarmo.
Obvyklé a nejčastější je rozdělení na komerční a nekomerční užívání, což sice bývá na rozdíl od výše uvedených spisů jedna věta, ale výsledek má většinou stejný. Možností je ovšem více.
Kdysi byly populární cardware licence, vymyšlené Aaronem Gilesem, kdy autorovou odměnou byla zaslaná pohlednice, nebo sympatická (ale pro některé lidi nesplnitelná) povinnost zaplatit, nebo dát si pivo na autorovo zdraví.
Jednu z nejhezčích licenčních podmínem má WordWeb, anglický výkladový slovník, který v jeho volné (a dokonalé) verzi smíte používat pouze v případě, že nejvýše dvakrát do roka cestujete letadlem (míněno s leteckou společností). Létáte častěji? Tak koukejte platit za PRO verzi.
Mimochodem, ten program opravdu stojí za to. 150 000 slov, 120 000 synonym, hierarchie (příklad: najdete si slovo strom, na záložce parts se dostanete ke koruně, kořenům či větvím, part of vás posune na les, types vypíše různé druhy), provázání s Wikipedií, a to i lokální (v tomto případě českou). Navíc – pokud se nechcete vzdát letecké přepravy, stojí licence něco kolem pěti stovek a lze ji platit i v měně tuzemské. [ konec reklamy:-)]
I když jedu zítra na dovolenou, pětistovku v tomto případě ušetřím, přesouvám se autobusem. Ty v licenčních podmínkách zmíněny nejsou, autorům určitě připadají ekologické – zvyšování emisí CO2 díky proudovým motorům, je totiž k zmíněnému omezení vedlo. Trochu ale ubrali na plynu, z podmínek zmizelo ještě nedávno požadované nevlastnění SUV nebo podobného benzínožrouta.

Žádné komentáře: